keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Tapakulttuuria, doozo!

Hyvää iltaa, tai päivää, tai aamua, yötä, keskiyötä, aamuyötä... Missä ikinä piileskeletkin. Ne ihan kivenkovaa yrittää väittää et tätä luetaa Unkarissakin asti. Täh?! Unkarissa?! Kuka? Miks?! No ei sen väliä, kiva jos kiinnostaa :)

Tänää oli aika raffi päivä skolessa. Paino sanalle raffi. Ihan vaan sen takia, sillä 9.00-16.10 vain, ja tietenkin, ainoastaan zaappania ison tuutin täydeltä. Mun mielestä suht miehekäs pala purtavaks, mut siitä selvittiin kuitenkin ihan nätisti. Lopussa meinas kyl meikäläisen otsalohko halkee. Ei siks, et siel sisällä olis alkanu kovasti keittää ylimäärästä, yksinkertasesti vaan miehestä oli mehut suhteellisen loppuun asti rutistettu..No himassa nappi kielen päälle, hookaksoota perää ja homma oli taputeltu siltä osin. Hetki siitä ni pääkopassa lamppu sytty taas palamaa ja meikä lähti timman lenkille tyhjentää memoricardii. Teki muuten hyvää! Ilma oli just sopiva; pimee, noin parikyt lämpöastetta ja pieni tuulenvire. Tullu juostuu yllättävän paljon täällä. Se on hyvä et jenkkikaiffari Urvesh on juoksumiehii (mm. Bostonin maratoni vyöllä) ni ei tarvi yksin lähtee jolkottelee (kun ei tosta naapurin Kaisastakaa tahdo saada kaverii...) Alkaa muuten kuntoki olee sen verran tikissä, et taitaa Lontoon olympialaiset kutsuu!
Tuli nähtyy lenkillä vähän taas uusii maisemii täällä päin, kivoi puistoi sekä jonkulainen spa/uimahalli. Vois käydä jonku nätin kasvohoidon ottaa jos se mitää jeesais. Tuskinpa niin. Eka huoltoasemaki näky, tai ainakin tuli tarkistettuu mitä se löpö täällä päin palloo maksaa. Kallein tais olla 134 tokionrahaa, elielii 1,2 euroopanrahaa. Kaikille tiksipettereille siis tiedoksi et täällä päin se ratin kääntely on hieman halvempaa kun siellä Ruskeasannan teknoshellin lähettyvillä. Mut eihän tätä ketää karvanoppacorollan omistaja kerkee lukee, kun niidenhän pitää päivystää ratin ja penkin välissä...

Täl viikol ollut jo kolme päivää skolee, mikä taitaa olla ennätys yhelle viikolle. No huomenna se ainakin rikkoutuu. Meillä on siis ehtiny jo alkaa kolme muutakin kurssia ton kielen lisäks: Japanese Culture, Japanese Business tai Economics, en oo ihan kartalla, vielä, ja sit Japanese Mind.. Vaikuttaa iha semi ookoo kursseilta, vaikkakin aika tylsiltä näin ekalla kerralla. Business pitäis olla meille finskeille pala kakkuu, kun ollaan ainoot kauppislaiset. Opetuskin oli ekalla luennolla perus mikro ja makroteoriaa. Siellä esitettiinkin kysymyksiä, kuka ylipäätään keksii talouteen kuplia jos ne aikanaan puhkeaa...

Niin kun jutun otsikkokin ilmasee, Japanese Mind luennolla meitä opetettiin kirjaimellisesti tavoille. Lähinnä etiketti tuli tsekattuu huolellisesti. Yks iso juttu tääl on hashien, eli chopsticksien, eli puikkojen käyttö ja nimeomaan oikeeoppinen käyttö. Jos niiden kanssa spedeilee tai muuten ryssii ni nää ei kato kivasti.. Täs pari tipsii teille kuinka toimitaan: 1) Älä laita puikkojas pystyyn ruokaas, varsinkaan riisiin! Vaan hautajaisissa tehään näin ku riisikippo laitetaa alttarille. 2) Älä keihästä muonaas puikoilla! Ei anna niin fiksua kuvaa susta. Luulen et toi symboloi kuolemaa tai jotai sen suuntasta. 3) Älä siirtele esineitä puikoillas. 4) Ja kun halkaset jotai pöperöö ni pitää sit olla hyvin skarppina miten senkin tekee... Riisi on aika pyhä juttu näille vissiin, sillä senki syömiseen on annettu tarkat ohjeet. Mitää rastikoulutusta meille ei sentää pidetty, mut perusjuttu on se, ettei sinne sun somaan pieneen riisikippoo saa kaataa mitää soossii. Riisi täytyy pitää puhtaana. Ja KAIKKI se riisi pitäis sitte syödä, eli mitää ei sais heittää hukkaa ja sen jälkeen kuppi pitäis tyylii nuolla puhtaaks. Huheijaa, mut näin se vaan menee täällä. Sushin kaa on kans käytäntö, että ei mielellää kastella sitä riisiä sinne soijaan, ja soijaa ei sais ottaa enempää ku käyttää! Ja nyt tarkkana! Täällä päin tellusta EI SITTEN SAA niistää, eikä haukotella julkisesti, etenkään ruokapöydässä. Lätkä termein siit tulis henkilökohtaisen kympin verran penaltyy, tai ehkä joutuis jopa suihkuu! Juoma tavoist sen verran, että kaadetaa sitä maljaa kaverin kuppii eka, vaikka se vähän ikävältä tuntuukin luopuu omastaan..En tiiä sitten mikä on käytäntö jos naapurilla on jo otsa tiskissä! Niin ja jos joku haluu tarjoo sulle juomaa ni juo oma lasi nopee tyhjäks, että saat uutta tilalle... Allekirjoittaneella se on usein ollut jo tyhjänä hyvissä ajoin.

Ja ei mielellää näin!
Virheistähän sitä parhaiten oppii, eikö vaan? Mutta puolustuspuheenvuoro pitää tietty käyttää ja todeta etten alottanu tätä!

Tapakouluttaja Tuominen kiittää.

8 kommenttia:

  1. Mahtavii juttui nikke , ihan mun joka iltanen piriste ku käyn koneel tsekkaa jos oot päivittäny blogis !!

    VastaaPoista
  2. Yoi Nikkeri - San ! Mojovaa matkalegendaa heität, nämähän päihittää Satunnaisen matkailijan seikkailut. Onko siellä ilma hapekkaampaa vai riisi niin vitaminoitua vai mistä moinen kynäily? No, ei tietty sinne saakka kannata vain zetaakaan mennä palloon vetämään.

    VastaaPoista
  3. Onks pahaa etikettiä jos pyydät haarukkaa ku vedät sitä paikallista spydärii?

    Mites numero 13 Japanin kulttuurissa? Oon joskus kuullu läppää (ja törmäsin siihen Kiinassa, vaikka onkin ihan eri maa) että tornitaloissa puuttuu välillä 13. kerros.

    VastaaPoista
  4. Haha. Saattaa kielen monimuotoisuus johtua paikallisesta kraanavedestä, kun sitä tulee suht paljon juotua! Ilma kyllä myös tuntuu olevan ehkä hapekkaampaa, sillä täällä on satanu aika paljon viimeisen viikon sisällä. Vähän käy aika tylsäks välillä..Mä luulen Teemu, että numero 13 ei merkkaa täällä päin juuri mitään, toisin kuin kiinassa. En oo ainakaan kuullu/törmänny, että merkkaisi. Ja ei nää kato pahalla jos haarukkaa pyytää, ite tosin oon kaiken paitsi pastan syöny puikoilla. Pastaa varten saa lusikan ja haarukan yleensä automaattisesti. Väliä tosin joutuu riisiä varten turvautuu spoonii, kun nälkäsenä ei pää kestä, että saat 5 riisiä kerrallaan suuhun! :)

    Kiitos paljon kommenteista! On ollu tosi kiva lukea niitä ja tietää, että joku seuraa tätä mun touhuiluu! :)

    Ja kyllä mä oon suunnitellu käyväni tsekkaamassa paikallisen "pelihelvetin" ja ehkä myöskin uhkapelihallit!

    Pysykää "taajuudella"

    VastaaPoista
  5. Onneks mua ei lasketa tiksipetteriks koska ne ei kerkee lukee näit!! :D Prkl on kyl siisti lukee näit sun juttujas... Joutuu riistää "shelliajasta" et voi lukee näit, se kertoo jo jotain! Ps. Onks näkyny mitää mageit autoi siel? :D

    VastaaPoista
  6. Kyl se statistiikat pitää kutinsa, meikä täält Unkarist käsin on käyny kattelee mitä muut vaihtarit duunaa. Asiallista lukee täält muunkilaist juttua ku mitä nois perus vaihtoraporteis on kirjoteltu.

    VastaaPoista
  7. Noniin mä arvelinkin et joku vaihtari varmaa käyny kurkkii Unkarista!
    Ja hahah Tommy luulen et luet näitä juttuja teknoshellin pihalta käsin ;) Kyl mä pari driftauskoslaa näin tossa yks päivä mut ei ollu kamera messis! Tollaset Maseratit, Aston Martinit, Porchet sun muut Lexukset on aika perus kauraa täällä päin massialueil.. Yks Maserati paineli kerra pientä pintakaasuu kylillä ni meinäs tärykalvot räjähtää!!

    VastaaPoista
  8. Hahaha! Ei mul oo varaa mihkää kannettavii laitteisii ku kaikki rahat menee bensaan! :D

    VastaaPoista